Cuma, Eylül 30, 2011

'Big Bang theory'



Efenim baslikta okudugunuz dizinin hastasiyim, ve en cok ta almanca dublajli olani izlemeyi seviyorum.
Almanlar bu konuda gercekten harika, öyle bir dublaj yapiyorlar ki, aslini izlemekten tad almaz hale geliyosunuz. 
Google da diziyle ilgili sezon detaylari ararken, Wikipedia'da inanlimaz bisey ögrendim.





Dizide ki Leonard Hofstadter'e almanca dublaj da sesini veren kisi bir Türk! aaaa .. yaaa bende aynen böyle aaaa diye kaldim, hayatta tahmin etmezdim, dublörün (dublör mü oluyor simdi dublaj yapan kisi?) ismi OZAN ÜNAL ve bircok dizi ve Reklamda dublaj yapmis.
Gercekten mükemmel bir almancasi var ve kesinlikle türkce aksan duyulmuyor, türkce aksanla Almanca konusmayan cok az türk var bence almanya da, cogunda bir aksani duymak mümkün. Benimde almancam cok temiz, özellikle üniversite de ki isimde telefonla görüstügüm ögrencilerin cogu ismimi sorduklarinda, yabanci bir isim oldugunu anlayinca sasirip, alman oldugunuzu düsünmüstüm diyorlar, türkce aksanim olmadigi gibi, almancayi da aksansiz konusuyorum. Genelde Almanya da, kisilerin dogudan mi yoksa batidan mi vs. olduklarini konusmalarindan anlayabiliyorsunuz. Hic bir aksan sahibi olmaya o kadar cok özen gösterdim, türkceyi ve almancayi cok temiz konusuyorum, yani Hochdeutsch konusuyorum. Ne Yabanci oldugum anlasiliyor nede almanya da nereden geldigim. Tabi bu ailemin yanina gidince degisiyor, iki gün orada kalmam hem ankara agzi konusmama hemde yerel almanca "hessisch" konusmama yetiyor :)

Ama aslinda demek istedigim bu dublaj yapan kisinin beni inanilmaz sasirtmis olmasi, ben kendi diksiyonumun almanca da ve türkce de mükemmel oldugunu düsünüyordum ama evet evet, biraz fazla emin olmusum kendimden :) (türkce yazis seklimden hic bahsetmeyelim, yaptigim yanlislar ortada :) ) ama gercekten türk oldugunu hic bir sekilde anlayamadim, dizinin tekrarini izledim ve daha dikkatli dinledim ama inanilmaz bisey :)
Almanca bilen herkesin mutlaka diziyi almanca dublajli izlemesini tavsiye ederim!

Öğrenci işi #4 "Elmali alman Pasta"




Bu Pastayi yapabilmek icin tabi ki önce Kampüsünüzde ki elma agaclarindan elma toplamaniz lazim dermisim :)
tabi ki herkes bizim kadar sansli olamaz :)


Cok kolay bi tarif, cabucak hamuru hazir oluyor, sadece elmalari soyup dilimlemek ve üzerine dizmek kaliyor, lezzeti inanilmaz oluyor hakkaten tarif edilemez güzel bir tadi var, maalesef pismis ve servis edilirken ki halin den foto cekmeyi unuttuk, e sonra da kalmadi cekelim :))

Bidahaki sefere mutlaka firindan cikmisken bi foto cekerim, simdilik fotosuz buyrun artik :)

Malzemeler:

250 gr tereyag yada margarin (oda sicakliginda olsun)
200 gr tozseker
4 yumurta
yarim cay bardagi süt
375 gr un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya puding (Dr. Oetker Vanille Pudding varya hani, sütü kaynatip yapiliyo, ondan)

4 yemek kasigi esmer seker (esmer seker yoksa, tozseker de olur)
2 yemek kasigi tarcin
  • Malzemeleri yazdigim sekilde sirayla kullanin
  • ilk önce yag'i cirpin, yumusayana kadar
  • ardindan sekeri ilave edin ve cirpmaya devam edin, homojen ve yumusak bi sekil alana kadar
  • yumurtalari teker teker ekleyin, yani bir yumurtayi kirin, yarim dakika kadar cirpin, sonra ikinci yumurtayi kirin ve onuda tekrar yarim dakika cirpin ve 4 yumurtayi o sekilde teker teker kirin
  • yumurtalardan sonra süt'ü ekleyin
  • ayri bir kapta unu, kabartma tozunu ve vanilya puding tozunu karistirin, bu karisimi eleyip öyle eklerseniz sivi karisima, daha güzel kabarir kekiniz
  • Hamurunu ben, elmalari Pelin hazirladi, sizde iki kisi yaparsaniz, daha eglenceli olur :)
  • Hamuru firin tepsisine yada büyük ve genisce bir Borcam'a dökün, tepsinin her yanina yayin, ardindan elmalari soyup dilimledikten sonra, hamurun üstüne dizin, biz elmalari göz karari ayarlamisti, fazla gelmisti o yüzden dizdikten sonra kalan elmalari gelisigüzel sigdigi sekilde ikinci bi kat olarak ekledik üstüne
  • en son 4 yemek kasigi esmer seker ve tarcini karistirin ve üzerine serpin
  • 180 derece de alti ve üstü kizarana kadar pisirin

Evet firina sürer sürmez bi foto cekmek geldi aklima, daha sonra unutuldu yukarida yazdigim gibi :) ama elmalari yumusacik, hamuru vanilya kokulu ve kabarik ama bulgur bulgurdu, mis gibiydi yani daha ne diyeyim :) parmaklarimizi yaladik valla ya :)

Deneyecek olursaniz eger, afiyet seker olsun simdiden :)

An apple a day, keeps the doctor away

Mis gibi elma topladik gecen hafta, gecen günler icinde iki kere elmali tart yaptik ve hala bir sürü elmamiz var :)
Kampüsün agaclari cok bereketli cikti, hayatimda yedigim en lezzetli elmalardan diyebilirim, neredeyse organik denebilir, nede olsa evimin önünde, gözümün önünde yetisiyorlar :) 


Agacta ki kisi komsum, o elmalari indirme, bizde toplama ve tart yapmakla ugrastik :) 
Agactan elmayi taze taze koparip yemek o kadar hosuna gitti ki, inmedi baya bi süre, öyle oturdu agacin tepesinde, fazlasiyla eglenceli bi gündü diyebilirim :)


Bu fotoyu da apartmanin hemen arkasinda cektim, bi anne ördek calilarin icine yuva yapmis, micinik üc tane de civcivi ile yaylana yaylana kampüsün orta yerinde geziye cikmisti :)


bu da yeni dönemlerin "Orientation Week" inden bi kare :)  bilmem ne kadar belli oluyor fotoda ama, ögrenci adaylari donlarina kadar soyunmuslar, amac nedir bilmiyorum, ilk kez bu dönem böyle bisey gördüm, kiyafetlerini yanyana serit halinde yere sermislerdi, kendileri de yariciplak yerde yatiyorlardi, dedigim gibi hic bir fikrim yok amac nedir :) 
ilginc oldugu asikar ama :)



Sali günü harika gecen bi sinavim oldu, cok sükür araliksiz ders calismanin mükafatini cok iyi derecelerle aliyorum. 
Hem okumak hemde calismak cok zordu, simdi neredeyse Diplomami almak üzere olduguma inanamiyorum. Yillardir iki ise gidip gelip kosturuyor ve arada kalan zamanda derslere girip, geceleri sinavlarima calisip, bogazimdan biriktirip kenara koydugum iki üc kurusla da dünyayi görmeye calistim, yok yok hic lüks tatil falan degil, param bitene kadar ve yollarin götürdügü kadar. 
Simdi bütün bunlarin yakinda gececek olacagina, 5 yildir yasadigim bu hayatin artik degisecegine inanamiyorum. 

Gercekten cooook garip duygular icindeyim. Bu aksam Carola ile gecmis sinavi kutlamak icin uzun zamandir yapmadigimiz birsey yapip, disarida yemek yedik. Normalde cok asiri önemli ve özel bir durum olmadigi sürece benim yapmadigim birsey, cünkü iki isde de calisiyor olsam, üniversite harci, kira, saglik sigortasi vs, bunlari ödedikten sonra aylik cok fazla birsey kalmiyor elime, ve disarda yemege cikmak benim icin hala lüks birsey, yani özel durumlar icin sakli :) Bu aksam öyle özel di iste benim icin, beraber güzel bir mekanda, hic bir sikintiyi düsünmeden zaman gecirdik ve gecen son 5 seneyi konustuk.

Benim icin cok zordu yeniden okumaya baslamak. Daha önce "sadece" kuaför olarak meslek egitimi görmüstüm, aslinda cok sevdigim bir meslek ve halen bazi aylar, evde sac kestigim icin gecinebiliyorum ancak, ama belirli bir süre sonra bana artik cok yavan gelmeye baslayan bir meslek oldu. Insanin kendi gelistirmesi icin hic birsey engel olmamali bence, yas'i ve maddi olanaklari da engel olarak görmemeli, ki insan gercekten istiyorsa, yapamayacagi birsey yoktur. Bence herkes icten istedigi sürece herseyi yapabilir.

Hep böyle düsündüm ve o sekilde hareket ettim. Kuaförlükte ustalik almak icin okula gittim, iki sürdü, aksam okulunda aldim diplomayi, bu benim icin iki yil boyunca tüm gün full calismak ve aksamlari ve haftasonlari okula gitmek anlamina geldi. Iki yil böyle gecti ömründen, ardindan bu kadarini yapmisken devam edeyim dedim, üniversitede okumak icin tekrar okula gidip diploma aldim ve meslek okulu ögretmenligini okudum. Suan iki isimden birisi de bu, meslek okulunda haftanin iki gününü derse giriyor, ve bu cok ama cok sevdigim bir meslegim.
Daha sonra, bu kadarini yapabiliyorsam, daha fazlasini da yapabilirim dedim ve psikoloji okumak icin Üniversite basvurularinda bulundum, Göttingen den direk kabul aldim, hic beklemiyordum acikcasi, simdi cogunlukta herkes benim daha önce kuaförlük yapmis oldugum icin lise diplomasi ortalamamin kötü oldugunu düsünüyor ama degil, kuaförlerle ilgili genelde bi önyargi var, cok zekali olmadiklarina dair, bu önyargiyi insanlar kirabise iyi olur bence :) benim not ortalamam cok yüksekti, 1,3 le almistim diplomami, bu da zaten direk kabul almami sagladi.

Ve bu sehire geldim, ve bir sürü yeni insanla tanistim ve matematikle ve istatistikle tanistim ve hayatim karardi :) bi ara sirf istatistigi kafam basmiyor diye acaba biraksam mi üniversiteyi, acaba cok mu fazla uctum, belki bölümü bitiremem diye kaygiya düstüm, ama o zaman da istiyorsam yapabilirim dedim, ve yaptim, istatistigi de gectim, geri kalan bütün baska sinavlari da, cok istedim ve yaptim.

Gercekten zordu, yeniden ögrenmem, ve daha önce hic duymadigim o kadar cok yeni bilgiyle karsilastim ki, inanilmaz caresiz hissettim kendimi bazi zamanlar. Ama o da gecti iste.

Insan birsey basindayken, karsisinda ki seyler ona dag gibi geliyor, sanki o dag'i hic asamayacakmis gibi hissediyor kendini, ama sonra bi bakmissin, o dag'i da asmissin, baska daglari da asmissin, ve daha ne daglar olursa olsun, bir kere basardiysan, bir daha basarabilecegin demektir.

Hic bir dag gözünüzü korkutmasin, insan neler yapmiyor ki, bir dag'i asamasin?

Cok iyi bir cocuk psikologu olmak istiyordum, ve bir an bile bu hayalimden vaz gecmedim.

Hayallerinizden vazgecmeyin, cido öper sizi ;)

Cuma, Eylül 23, 2011

kimsesiz Elma agaclari

Dün öglesonu komsum Can ve Pelinle bizim Apartmanin park alanindan eve dogru yürürken, yesil cimlerin orada ki elma agaclarini farkettik. Elmalar nasil güzel, kocaman kocaman, bi yanlari kirmizili, gel beni ye diyorlardi.
Elma agaclarinin bi sahibi yok, üniversitenin alani oldugu icin, kimse ilgilenmiyor, ayda bi bahcivan geliyor yere düsen ve cürüyenleri topluyor ve agaci buduyor, yani elmalari kimse yemiyor ve cöpe gidiyorlar. Elma agacina süs gözüyle bakiyor herkes.
Elma agaclarinin etrafinda biraz dolandiktan sonra, hadi bir iki tanesine toplayalim dedik. Can agaca cikti, o indirip düsürmeye, biz düsenleri toplamaya calistik. Nasil nefis, sulu ve tatli ve lezzetli elmalar anlatamam size, markette dahi böylesini almis degilim bu güne kadar. Elmalarin tadindan öyle bi mest olduk, mutlu olduk ki anlatamam :) Can dan gelen ilk öneri, "bunla turtami yapsak biz yahu?" oldu. Fena fikir olmadigi icin, Pelinle bende hemen "evet evet" diye karsilik verdik :)

Haftasonu elmali Turta yapimina girisecegiz biz :)

Perşembe, Eylül 22, 2011

ilmin yetersiz kaldigi yer ..

ümitsiz vakasin. Allah islah etsin.

Çarşamba, Eylül 21, 2011

Almanlar ve kurallari

Ya bazen anlayamiyorum gercekten, neden bu kadar kuralci olurlar, neden hic bi kurali birazcik bile esnetmezler, hakikaten kurallar yüzünden halden anlamaz bi haldeler.

Konu bisikletim. Apartmanin koridoruna park ediyorum, koridor kocamaaaaan ve cok genis, katta ki herkes bisikletini park etse, yine kimseyi rahatsiz etmez, öyle genis yani düsünün. Kis kapida, disarda birakinca, gelecek yaz'a bisikletin hali nolur bilemiyorum?! Gecen ay, Apartman görevlisi bisikletlerin sepetine bi yazi birakmis, koridorlar park alani degildir, ya bisikletleri buradan götürün yada biz imha ederiz diye. Yaziyi ilk gördügümde pek sallamadim acikcasi, bir hafta sonra tekrar ayni yazidan buldum sepette, tamam dedim, cikarayim bisikleti, havada cok kötü degil, kis gelene kadar idare ederim bi sekilde. 
Bodrum katinda bisikletleri park etmek icin bi oda var ama yer yok, o kadar dolu ki, yer bulsam bile, ardindan bisikleti bi daha cikaramam, cünkü direk ulasimi baska bisikletler engeller, o kadar dolu yani. Bisikletimi sadece 1 gece disarda biraktim, ertesi gün hem zil'i hem de ayakta durmasi gereken icin bi seysi varya hani, altta oluyor, onu acinca bisiklet destek alip ayakta duruyo (türkcesi nedir o zimbirtinin hic bilmiyorum), herneyse, hem zil hem o zimbirti yoktu artik. Allahtan sepeti vidalamistimda, sepet yerinde duruyordu, daha önce iki kez sepetim calinmisti. 
Baktim disarda olmiycak, iki gün daha biraksam bisikletin iskeleti kalacak sadece, geri getirdim bisikleti koridora. Bu sabah tekrar bisikletin sepetinde yazi buldum ...napicami bilemedim, simdilik Balkona aldim bisikleti, umarim görevli buna bari ses cikarmaz, bisikleti disarda soyup sogana ceviriyorlar diyorum, adam anlamiyor, bisikletsiz bi hayat düsünemiyorum acikcasi, ise gidip gelebilmem icin tek aracim.
Gecen hafta tekeri inmisti, komsum sagolsun, yamadi ve yeniden sisirdi, üc gündür de zinciri düsüp duruyor, bugün Burak tamir edecekti ama gerekli edevat olmadigindan yapamadi, artik umarim yarin Carola dan gerekli mazlemeleri getirip tamirat isini halledicez.

Iste öyle bi Bisikleti park etme sorunsali var elimizde. Ilerleyen günlerde ne olacak merakla bekliyorum. Bi arkadasim degisik renklerde boya alip bisikleti karman corman boyamami önerdi, böylece uzaktan dahi eski bir bisiklet görüntüsü verir ve kimse biseyini calmaya kalkmaz diyor. 

Öyle yapmayi düsünüyor, suan favori renklerim pembe ve yesil :) belki mor'u da alabilirim icine, üc renge boyasam diyorum, kis'a renkli bir giris yapsam :) 

Bu yilin basindan beri para biriktirmeye calisiyorum, ek islerde kazandigim her kurusu kenara koyuyorum, gelecek yil basinda uzun bir tatil yapabilmek icin. Ne kadar biriktirmeyi basarabilirim bilmiyorum ama ucak bileti cikar diye umuyorum :) babam da destek cikar belki belli mi olur, Diploma hedaaayesi babinda :)) bu yil üniversite de ki son dönemim, o yüzden bu son dönem istedigim sekilde dag tepe gezebilme sansimi son kez kullanmak istiyorum, daha sonra yeni bir sehir, yeni bir düzen, ne zaman tatil yapabilecegim belli olmadigi icin, bu dönem son firsat .. 

Diplomami alir almaz sirt cantami alip yola cikmak istiyorum! Görmek istedigim ülkeler Amerika ve Avustralya, sehirler ise, New York, Chicago, New Orleans, Boston ve Philadelphia. Avustralya da da ne kadar gezebilirsem artik, Suriye de yaptigim gibi Backpacking yapmayi düsünüyorum, o yüzden gercekten her kurusu kenara koyuyorum, param bitene kadar gezmek niyetim :) simdiden rota cikarmaya basladim, ne kadar hayalini kurarsam, o kadar cok gercekleseceginden eminim. Bu güne kadar hayalini kurdugum ve gercekten istedigim herseyi yapabildim, bu sefer de kendimden eminim :) 

olacak olacak :))

Bu arada, 1 ekimden itibaren Fransizca kursuna basliyorum, hayalini kurdugum is hayati icin gerekli bir adim .. insallah hersey cok güzel olacak .. Hayal kurabildiginiz sürece herseyi basarabilirsiniz, buna gercekten inaniyorum. Hayalini kurdugum hersey oldu bu güne kadar.
Hayatin, siz ondan güzel seyler istediginiz sürece, size o istediklerinizi vereceginden eminim. Yeter ki hayata olan inancinizi kaybetmeyin.

Bisiklet park etme sorunsalini da bi sekilde cözecegimden eminim :)

Cido öper sizi ;-)

Pazar, Eylül 18, 2011

su gibi akip giden hayat ..

Yapmam gereken onca is arasinda suan en tercih ettigim bloga yazi yazmak. 

Ara ara yazmayi birakmistim, sikilmistim sanki ama tekrar eski yazma sevgisini buldugum icin mutluyum.  
Blogumla 7 yili doldurmak üzereyiz ve bu sürede cok icimi döktügüm oldu, oldu, cok sevmistim bu yazma isini .. sacma sapan insanlar yüzünden de bütün bunlardan vazgecmek, ne bileyim, zayiflik belirtisi sanki. Cok güclü oldugumu düsünüyorum, ve bu son yil güclü oldugumu kanitlamami sagladi. Her zaman yeniden ayaga kalktim, kim ne derse desin, ne yaparsa yapsin, kafasi kirik birinin tacizinin hayatimi alt üst etmesine izin vermedim, maksadi beni yildirmak, biktirmak ve kendisi gibi ruh hastasi olmamdi ama basaramadi, cünki ben ondan cok daha güclü bir insanim. Bunu biliyor olmamda, kimsenin bana zarar verememesini sagliyor, hayatimda karsima cikan onca yanlis insana ragmen, dogru insanlari da bulmami sagladi bu bilincim. Sonuc olarak, internet ortaminda olan her insanin öyle olmadigini da biliyorum artik, ki bir ara öyle düsünmüyordum ve bu cok büyük bir hata, genelleme yapmak, yapabilecegimiz en büyük hatalardan birisidir.

Bazi insanlar öyle, olduklari gibi, misal kendini begenmis, ukala, yaramaz, haylaz, serseri .. vs. yani akliniza gelebilecek hersey olabilir, iste bazi insanlar öyle, onlardan kendimizde ki anlayisi ve insanligi beklememiz hata olur, cünki onlari degistirmek mümkün degil. Bu tipki bir adama asik olupta onu istedigimiz sekle getirmek icin degistirmeye calismamiz gibi bisey, evet bütün kadinlar bu hataya düsüyor ve basarisiz oluyoruz :) bu gercegi kabullenmeye basladigimizda, hayatimiz daha yasanasi ve daha güzel bir hale gelebilir, herkese yardim edemeyiz, herkesin zor durumda oldugunu ve aslinda temelinde iyi bir insan olduguna inanmak cok sacma, bazi insanlar her tür yardima ve terapiye karsi direncliler, maalesef öyle.

Ben suan cok cok iyiyim, hatta inanilmaz iyiyim, hayatin ne kadar yasanilasi, ne kadar degerli oldugunu ögrendim tekrar, her anin ne kadar önemli oldugunu idrak ediyorum simdi, ailemle, arkadaslarimla, hic bir üc kurusluk insan yüzünden de insanin kendini üzmesine degmiyormus, olan yine size oluyor .. Gecen yilda yasadigim her olumsuzluga ragmen, hayatin her zaman sürprizlerle dolu oldugunu, beklenmedik anda yetisen meleklerin olduguna inancim sonsuz :)

Hayatinizda güveneceginiz ve sirtinizi ona yaslayabileceginiz, ömrünüzün sonuna kadar sevebileceginiz birinin olmasi cok güzel - bir masal basladi ve umuyorum ki cok güzel bitecek :)

Bu Pazar gününde ki ruh halimi yansitiyor suan yazdiklarim, mutluyum ve bunu mümkün oldugunca cok insanla paylasmak istegi icindeyim, sanki mutlulugum paylastikca artacak gibi geliyor :) cocuk gibi hissediyorum kendimi birazcikta :) bir yanim hep kücük bir kiz cocugu zaten her zaman :)

neredeyse 1 yildir alkol icmedim, sigarayi da neredeyse hic denebilecek bir miktarda iciyorum yani aslinda aylardir sigara almak icin para harcamis degilim, eski bir paket tütünüm var, arada kafam estikce bi sigara sarip keyif yapiyorum o kadar :) cok gurur duyuyorum kendimle, iradelimiyim neyim :) bir iki ay sonra hayatimda yepyeni bir sayfa acilacak, cok güzel ve tertemiz yepyeni bir sayfa, bütün karanliklari ve kirleri silip atan bir sayfa olacak ... insallah bu güzel seyleri yasarken de bana eslik edersiniz, ben sizlerle paylasmaktan müthis mutluluk duyacagimdan eminim :) 

Blogumun güzel insanlari, tanrinin merhameti üzerinizde olsun .. mutlu bir Pazar ola ..

cido sizi öper ;-)

Cumartesi, Eylül 17, 2011

Muffin de son nokta

Bugün Kaysi li toplar disinda bide, Carola nin yarin ki Voleybol maci icin Muffinler yaptik (toplam 46 tane).

Yarin Turnuva yapilacak ve her takim yiyecek getirip, turnuva arasinda satisa sunacak, Carola da muffin yapabilirmiyiz beraber diye sorunca, tabi ki hayir demedim :)
Muffin tarifi cok özel birsey degil, Birsen in islak kek tarifini kullandik, ve muffin kaliplarinda yaptik islak kekimizi, sonuc ise, müthis muffinler oldu!! gercekten her zaman süper sonuc veren bir tarif Birsenin tarifi, ölcüler asla sasmiyor!

 Biz muffin yaparken mutfagin hali .. cok eglendik ama, sanirim fotodan da belli oluyordur :)

 cikolata sosunu döktükten sonra ki görüntü


Süslemeleri Carolaya aitti :) 


 veeeeeee süper ötesi muhtesem tadlari olan ve süsleri mükemmel olan muffinlerimiz!!!!


 Tarifi tekrar yazmama gerek yok, alttan alabilirsiniz degil mi :) sadece cok güzel fotolarimiz oldu, onlari sizlerle paylasmak istedim :)

Öğrenci işi #3 "Kaysi'li hindistan cevizli toplar"

Kaysi'li hindistan cevizli toplar

Bu tarif hakkaten tamamen ögrenci isi, cünki firina falan gerek yok. Malzemeleri inanilmaz az, ve sarfettiginiz zaman da cok az! Ben tee kücücükken, teyzemin kizi Nebahat ablam buna benzer bi tatli yapiyordu, ama o kullaninilan Bisküvileri kendi yapiyordu, onun o tatlisindan esinlenip ben bu tatliyi olusturdum, tamamen kendi tembelligimin kreasyonu ve inanilmaz lezzetli bisey! Deneyin göreceksiniz, cok cabuk hazirlanip servise hazir olan bi tatli türü, maliyeti inanilmaz düsük, ve herkesin yapabilecegi bi kolaylik derecesi var.

Malzemeler:
1 Paket Eierplätzchen (Almanya da marketlerin cogunda 1 euronun altinda bi fiyata satiliyor, cok uygun)
1 kavanoz Kaysi receli
1 paket Hindistan cevizi
1 corba kasigi limon suyu
1 cay bardagi su


  • ufak bir tencere de receli, 1 cay bardagi suyu ve 1 corba kasigi limonu karistirip kaynatiyoruz
  • kaynadiktan sonra biraz sogumasini bekliyoruz
  • soguduktan sonra kurabiyeleri recelin icinde islatiyoruz, baya icinde birakip islanmasini saglayin, sagli sollu 3-5 saniye recelin icinde birakabilirsiniz
  • recelin icinde islattiginiz 2 tane bisküviyi alip, üst üstü yapistiriyorsunuz, recelden dolayi zaten birbirine yapisiyorlar hemen
  • sonra bu ikiliyi Hindistan cevizine batirip her tarafina yapismasini sagliyoruz


é voila :) sonunda bu sekilde tatlilariniz oluyor!

tadi gercekten muhtesem oluyor, hem eksili hem tatli, kaysi ve hindistan cevizi birbirine cok uyuyor tad olarak, ani bir misafiriniz geldiginde yada benim gibi caniniz tatli cektiginde, iki dakka da hazir olan bi tatli :)

Perşembe, Eylül 15, 2011

Öğrenci işi #2 "Birsen'in islak kek'i"

Birsen'in islak Kek'i

Simdi bu kek'in ismi niye Birsen'in islak keki, bilmek isteyenler icin acikliyorum :) Bu tarifi Ankara da Ilknur dan almistim ve Ilknur bana tarifi verirken, Birsen isminde ki arkadasinin sürekli bu keki yaptigini ve her zaman süper sonuc veren bir tarif oldugunu söylemisti, defterine de tarifi Birsen den aldigi icin, Birsenin keki diye yazmis zamaninda, bende baska uygun isim bulamadigimdan ayni sekilde kendi tarif defterime de "Birsen'in islak kek'i" diye yazmistim, öyle kaldi. Tarifi artik kime versem ismini bu sekilde veriyorum :) Sizin icinde öyle olursa sevinirim :))

Tarif de bazi degisiklikler yaptim, cikolata tadinin yogun olmasini cok sevdigim icin, genel olarak kakao miktarini yükselttim, tarifin aslinda sadece 4 yemek kasigi kakao diyordu fakat öyle bir kere denedim ve bana cok yavan geldi, daha cok Brownie gibi olsun istiyordum ve o yüzden basta 8 kasiga yükselttim ve hamuruna da kakao kattim, ve süper oldu bence. Kakaonun sekersiz olmasi tercihimdir, böyle kek daha serin ve sekersiz oluyor.

Yaptigim ikinci degisiklik, sivi miktarini yükseltmem oldu, tarifin aslinda, sadece basta ayrilan 1 su bardagi süt-seker-kakao karisimi kullaniliyordu, bana göre cok az, islak kek gibi olmuyordu sanki, bu yüzden 2,5 (hatta 3 su bardagi da olabilir) Su bardagi süt daha ekledim ve arti olakar bu karisimi isitip icinde Bitter cikolata erittim, malum cikolata tadi yogun ve Brownie gibi olmasi icin. Bir kere bu sekilde deneyin, iddia ediyorum islak kek'i artik hep böyle yapacaksiniz! Sivi cok fazla gelmezmi diye endiselenmeyin, daha sonra firinda siviyi cekmesini sagladiginiz icin hic ama hic fazla gelmiyor, kek tamamen emiyor ve nemli ve yumusacik ve cikolatasi yogun harika bisey cikiyor ortaya.

En son olarak ücüncü degisiklik, yag miktarini azalttim! Tarifin aslinda 1 Su bardagi sivi yag diyordu, ben bunu yarim bardaga indirdim, tamamen yeterli emin olun! yoksa yagdan civiklasmis ve yapis yapis bir hamur oluyor, cok fazla yagli kekleri tercih etmiyorum ben, deneyin göreceksiniz farki.

Degisiklikler bu kadar, "ay ne kek yapsam kabarmiyor" - "lezzetli kek yapamiyorum" - "cok kuru oluyor" vs. tarzi seyler söylendiyseniz daha önce, bu tarif tam size göre!
Bu tarifi herkesin yapabilecegini bildigim icin "Ögrenci isi" serisine aldim, daha önce hic bir sekilde ne kek ne pasta vs. yapmis ögrenci arkadaslarim var, hatta yapamayacagini düsündükleri icin denemediklerini biliyorum, ve bu tarif kendi kekinizi yapmaya baslamak icin en uygun tarif, ne yaparsaniz yapin fakat tarife uydugunuz sürece hayatta kötü sonuc almayacaksiniz!

Tarifin en güzel yönü, daha büyük veya daha cok kek olsun istiyorsaniz, kullandiginiz Su bardaginin boyunu ona göre secin ve geri kalan malzemelerde hic bir degisiklik yapmaniz gerekmiyor, ne yumurtayi cogaltmaniz gerekiyor ne yagi vs.

Ögrenci isi tarifi cünki sadece anne evinde güzel kek yiyebiliyorum diye hayiflanmamali hic kimse :)

Malzemeler:
2 Su bardagi Süt
2 Su bardagi Seker
8 yemek kasigi kakao

ek olarak 2,5 Su bardagi Süt ve bir paket Bitter cikolata
  • malzemeleri karistirin ve bu malzemeden bir Su bardagi kadarini alin ve (geri kalan kisim hamur icin gerekli) ek olarak 2,5 Su bardagi sütü ekleyip isitin ve isittiginiz bu karisimda Bitter cikolatayi eritin, homojen bir cikolata sosu elde etmeniz gerekiyor
Hamuru icin:
3 yumurta
1 paket Vanilya
5 yemek kasigi kakao
2 paket Kabartma tozu
yarim Su bardagi sivi yag
Sivi bir kek hamuru elde edebileceginiz miktarda aldigi kadar un (yaklasik 2,5 Su bardagi oluyor genelde) 
  • arta kalan süt-seker-kakao karisimina yumurtayi, sivi yagi, vanilyayi ve kakao ekleyin ve cirpin 
  • unu ve kabartma tozunu karistirin ve karisima ekleyin (kabartma tozunu herzaman önce unla karistirip öyle ekleyin sivi karisima, o zaman kekiniz daha güzel kabariyor)
  • güzel bir kek hamuru elde ettiginizde, önceden yagladiginiz tepsiye (Borcam olabilir) dökün ve 175 derece de kabarana kadar pisirin
  • Kek'i firindan cikarip dilediginiz bicimde kesin ve bütün sosu, her yerine gelecek sekilde üzerine dökün
  • keki tekrar, kapattiginiz fakat hala sicak olan firina verin, 5-10 dakika kadar sicak firinda bekletin, siviyi daha güzel cekiyor ve Brownie tarzi bi islaklik olusuyor
  • ne kadar süre pismesi sizin firiniza bagli, galiba 45 dakika falan sürdü bende, baya kabaracak ve tabi cig kalmayacak, arada bir Kürdani kekin ortasina batirip test edebilirisiniz pisip pismedigini

Bu aksam arkadaslarima "Birsen'in islak Kek'ini" bu sekilde sundum, Vanilyali Dondurma ve Amarena Visneleri ile, tadina ne doyum oluyor ne insan bikiyor, yok böyle bisey :) Baliktan sonra müthis bi tatli oldu ve herkesin yüzüne kocamaaaan bir gülümseme yerlestiren bir islak kek sunumu oldu :)











 Kekimizin Tepside ki hali buydu :)








Cido öper sizi ;-)

Çarşamba, Eylül 14, 2011

Öğrenci işi #1 "asma yapraginda deniz salmonu"

Baligi afiyetle yedik, ve tahmin ettigimden cok cok cok daha lezzetli oldu!
Kullandigim Balik türü Seelachs, türkcesi Deniz Salmonu olarak geciyor, yanlis bilmiyorsam, yanlissa eger, lütfen biri düzeltsin, bende türkcesini ögreneyim bu sayede.

Hangi blogta görmüstüm bilmiyorum ama bir kac yil oluyor ve yemek bloglarindan birinde, Baligin mangalda yanmamasi icin, asma yapragina sarildigini görmüstüm ve bundan esinlenip aslinda yapragi da yenilebilen bir tarif olsa, ne güzel olurdu diye düsünmüstüm. Bunun nedeni de, otobur olup, asma yapragini daldan koparip bile yiyebilen biri olmamdir :) daha önce bir kere denemistim tarifi ve domates karisimina yag katmamistim, balik cok kuru ve lezzetsiz oldu, daha sonra bir kere de zeytin yag ile denedim, ve cok sevmistim ama bu sefer en uygun ölcüleri buldugumu düsünüyorum, cünki hakikaten cok lezzetliydi (sürekli tekrar ediyorum kendimi .. :)) )

Tarifi kendim uydurdugum icin, göz karari ölcüler verebiliyorum ancak, ama ögrenci mutfaginda bile yapilabilen, cok fazla mutfak tecrübesi gerektirmeyen, herkesin 10 dakika icinde hazirlayabilecegi enfes bir balik yemegi, ötesi yok gercekten :) yanina Bulgur Pilavi harika ötesi yakisiyor!


Malzemeler -3 kisilik-
3 deniz salmonu filetosu
4 domates
filetolari sarabilecek miktarda asma yapragi, miktari yapraklarin büyüklügüne bagli
tuz / karabiber / kekik 
bir cay bardagi zeytin yagi
1 limonun suyu

  • Baliklari yikayin ve bolca limonlayin
  • tuzlayin ve karabiberden damak zevkinize göre dilediginiz miktarda kullanin
  • bi yandan domatesleri küp seklinde dograyin, (almanya da konserve küp domates de harika oluyor bu tarifte, illa taze olmasina gerek yok, nede olsa, Domatesle etin kilosu esit olan bir ülkede yasiyoruz, kutu domates daha ucuz oluyor, domatesleri yemek yaparken kullanmaktansa, taze yemek daha mantikli)

  • dogradiginiz Domateslere kekik, tuz, karabiber ve zeytin yagini ekleyin
  • folyonun üzerine asma yapragi yayin, zeminin kapanacagi sekilde yanyana dizin, baliklari icine tamamen sarabilecek sekilde olacak
  • ilk olarak domates karisimindan iki kasik yayin
  • üzerine ikiye böldügünüz filetoyu yerlestirin ve tekrar iki kasik domates karisimindan en üste koyun
  • yanlardaki asma yapraklarini baligin üstünü kapatacak sekilde sikica sarin, eger yandan katladiginiz yapraklar kapatmayacak olursa, en son koydugunuz iki kasik domatesten sonra, asma yapragiyla kapataip yanlarini üste katlayabilirsiniz, böylede tamamen kapanip sarilabiliyor
  • asma yapragini sikica sardiktan sonra, folyoya sarin baligi, siki paket haline getirin ve bicakla üstüne iki tane ince delik acin
  • hazirladiginiz paketleri, 30 dakika firina verin, ben öyle yapiyorum ama mangalda yada tavada yada tost makinasinda bile piser baliklar, eger firininiz yoksa, tost makinasinda yapmak cok kolay oluyor ve ayni lezzeti veriyor, dikkat etmeniz gereken tek nokta, tost makinasi kullanirken, üstüne bicakla delik acmamaniz, yoksa piserken fazla sivi birakip tost makinanizi feci bir duruma sokabilir :) isiya göre en fazla 30 dakika da pisiyor baliklar, daha uzun süre pisirmeye gerek yok
Bu baliga en cok yakisan Bulgur pilavi (ben tereyagli ve salcali yaptim ve sadece tuz ve karabiber kattim), ama olmasa bile olur, kendi basina bile inanilmaz lezzetli! Asma yapraginin kendi eksisi ve aromasi ile acayip bi tad cikiyor ortaya, inanilmaz bir lezzet, ilk bakista yabanci gelebilir size ama mutlaka denemeniz gerekiyor, söz veriyorum cok hosunuza gidecek :) yemegi hazirlamak icin mutfakta gecirdigim süre en fazla 15 dakika falandi, sonra zaten kendi kendine pisiyor ama tad ve görüntü olarak sanki saatlerce ugrasmissiniz gibi görünüyor :)

denemek isteyenlere simdiden afiyet olsun :)

mutfak denemeleri

Bugün bos olan ögle sonumu mutfakta gecirdim, bi islak kek yaptim ki, esi benzeri görülmemistir :)) hee galiba biraz fazla uctum, ama bana göre islak kek yapmak cokta kolay bi is degil ve cogu yedigim islak kek'e "islak" demek hata olur sanki. 

Ankaradayken Ilknur dan aldigim bi islak kek tarifim vardi, onu daha önce muffin olarakta denemistim ve müthis ötesi bisey olmusdu, yumusacik, cikolata soslu muffin vari bisey cikmisti ortaya, cidden cok basarili bir tarif. Ayni tarifi kullandim bugün, birazcik degisiklik yaptim sadece ölcülerinde ve cok farkli bir sekilde sunmayi düsünüyorum. Ama tarif o kadar süper ki, ufak bir cocuk bile harika bir islak kek yapabilir.

Aksam yemegi icin, uzun zamandir deli gibi canim cektigi icin balik yapicam birazdan, cok farkli ve hic olmamis bisey deniycem, cidden sasirabilirsiniz :) aksama arkadaslarla yemek yiycez cünki yeni denedigim bi tarif oldugu icin mutlaka görüs almam gerekiyor :)

Umarim cok gec olmaz ve hem tariflerle hem sunumlarimla karsinizda olurum.

Afiyet seker ola ;-)

Salı, Eylül 13, 2011

yenilenmeli arada bi

Bloga söyle yeni bi design cekeyim dedim, umarim basarili olmustur!
Eski design gözüme cok fazla gelip, cok fena da yoruyodu gözlerimi, daha bi mütevazi, daha bi hos oldu böyle, sanirim bi süre böyle birakacagim. Blogu ilk actigimda pespembeydi :) yani biraz daha devam edersem, baslangica dönecegim gibi bisey galiba :) Cigdemlerin fotosu da cok güzeldi ama cok kuvvetli bi fotoydu, benim blog tasiyamadi o fotoyu diyelim :)

Ya bu arada yazilari bi düzenleyim dedim, kac yemek tarifi vs yazmisim bi bakayim dedim, topu topu 6 tarif cikti, cok sasirdim. Ben sanki bir sürüüü tarif yayinladim saniyordum, kendimi yemek blogcusu gibi hissediyordum, bosunaymis yahu :)

neyse artik bundan sonra daha bi fazla tarif yayinlamayi düsünüyorum, simdi icinizde, ne gerek var, zaten bi dünya yemek bloglari var diyenler oluyordur. Tabi haklisiniz ama benim tariflerim hakkaten cok farkli, hepsi daha cok ögrenci isi. Üniversite icin evimi bosaltip, ögrenci yurduna tasindigim günden bu yana, elimde cok fazla takim edevat bulunmadigi icin, daha "ilkel" sartlarda bazi seyleri yapmaya calistim, bazen caresizlikten cok ilginc tarifler olusturdum, asla bir arada yemeyecegim seyleri tesadüfen ayni yemegin icinde kullanmis bulundum ve cok az ve kisitli malzemeden, cok kolayca ve cok pratik bir sekilde, hakikaten her ögrencinin ufacik bir mutfakta yapabilecegi harika seyler yapmaya basladim. Mutfakta ugrasmayi evvel ezelden cok seviyordum, ama ögrenci yurdu mutfaginda bu sevgi aska dönüstü diye bilirim .. 

evet buradan su sonuc cikiyor, arkadas ben zoru seviyorum :)) 

Hazir olun, pek yakinda, Ögrenci isi serisini baslatacagim, ve ciddi anlamda, icinizden kimilerinin tariflerimi deneyeceginden eminiiiiim :) hakkat yaw :))

cido öper sizi ;-)

Pazartesi, Eylül 12, 2011

oldu da bitti masallah ..

cok ugrastim, bi kac deneme gerekti, parmagimi yaktim ama sonunda oldu :)

bi kac tarifi denedikten sonra, kendi tarifimi gelistirdim ve hakikaten cifte kavrulmus lokum tadinda bir lokum cikti ortaya!

-degistirilmis- lokum tarifim:
7 su bardagi  seker, bunun yarim kilosu esmer seker olacak
6 su bardagi su
1 cay kasigi krem tartar (Weinsteinsäure, almanya da eczanede satiliyor)
6 yemek kasigi nisasta (tepeleme olacak ve nisastanin yarisi kullanmadan önce ya tavada yada firinda kavrulacak, ama un helvasi gibe esmer olmayacak, hafif rengi degissin yetiyor)
1 su bardagi kavrulmus ve hafif dövülmüs findik
2 su bardagi pudra seker + 2 su bardagi nisasta



Benim tarifimde ki degisiklik, krem tartar miktarini düsük tutmus olmam, internette ki tariflerde bi kahve kasigi diyor, öyle kullaninca, lokum mayhos bir tad aliyor ve hic lezzetli olmuyor, bir cay kasigi tamamen yeterli.
Nisastanin yarisini kavurdum, bu da, lokumun o cifte kavrulmus tadini almasini sagladi, ayrica esmer seker de, rengini koyulasmasini ve karamel tadini almasini sagladi.
Ilk önce sekerle suyu kaynatiyorsunuz, kaynayinca bi kenarda nisastayi krem tartar ve birazcik suyla ezip, karistirarak serbete döküyorsunuz, ardindan ocagin altini kisip, yaklasik ikibucuk saat kaynatiyorsunuz, kaynadikca koyulasiyor lokumun kivami ve sonunda sakiz ve agda arasi bi kivam olusuyor, bu kivam olustuktan sonra, hafif dövülmüs findiklari ekledim ve bu karisimi firin kagidi serdigim bir tepsiye yaydim.
Bütün tariflerde bir gece bekletin diyordu ama ben biraz tez canli oldugum icin, yaklasik 3 saat basinda bekledikten sonra, dayanamayip kesmeye basladim :) bunu en iyi, nisasta serptiginiz bir tepside yapabilirsiniz, lokum sürekli bicaga yapisiyor, o yüzden baya uzun süren ve kuvvet gerektiren bir ugras :) kücük kücük karelere kesip, pudra sekeri ve nisasta karisiminda harmanliyorsunuz ve bu karisimin icinde bir gece mutlaka bekletmeniz gerekiyor, yoksa  lokum kurumuyor ve sürekli nemleniyor, nisasta oranini bu yüzden yüksek tuttum, normalde 2 su bardagi nisasta fazla gibi gelebilir ama nisasta miktari yüksek olunca nemlenmiyor lokum, yoksa bekledikce birbirine yapisiyor.

Ben kendim lokumu tattim ve gercekten misir carsisinda aldigim cifte kavrulmus lokumun tadinda, kendim bile ayni tadi basarabilmis olmama sasiriyorum :) ama gercekten cok ugrastim, ve istedigim gibi bir lokum yapana kadar, yaklasik 4 kilo sekeri heba ettim, ilk denenememde ki karisimi saatlerce kaynatmama ragmen bir türlü koyulasip sakiz kivamini almadi, ondan sonra  ki denememi uzun kaynatayim derken yakip kömürlestirdim, bide tadina bakayim derken, parmagimi daldirdim ve karisimin inanilmaz sicak oldugunu tahmin edemedim :) sag elimin serce parmaginda devasa bi kabarik var suan :) ama lokumun sonunda iyi olmus olmasi telafi ediyor sanki :)

evet mutfak konusunda azimliyim, kimsenin benimle yarisamayacagini düsünüyorum :) yani tanidigim kimsenin :) yoksa tabi ki bütün ustalara karsi saygim sonsuz :)

Sizde evde lokum yapmayi deneyecek olursaniz, mutlaka tecrübelerinizi bekliyorum, her yenilige acigim, farkli tarifleriniz varsa cok sevinirim, ki bende evde deneyeyim, yeni yeni seyler ögreneyim :)

Perşembe, Eylül 08, 2011

cifte kavrulmus olsun..

Suan yazmak istedigim bir sürü sey var, inanilmaz güzel haberler, hayatimda ki yeni gelismeler ve daha neler neler .. :) kendimi frenliyorum, herseyimi buraya dökmeyim diye .. sonucta hayatimda olup biten herseyi bilmesi gerekmeyen insanlarda var -malumunuz kötü tecrübelerden cok sey ögrendim su son bir yilin icinde- bu durum coskumu frenlememi gerektiriyor .. ama olsun, bazi seyler resmiyet kazandiginda, gerine gerine paylasirim artik bende :) ama benim gibi tezcanli, yüregini agzinda tasiyan bir insan icin ne kadar zor anlatamam size :) valla anlatamam, aklinda hinlik ve alavere olmayinca insan herseyini paylasmak istiyor, baska insanlarin bunu kötüye kullanabilecegini düsünmeden .. evet kesinlikle, kisi kendinden bilir isi .. :)

Gecmis Bayraminiz kutlu mutlu olsun .. benim icin cok hayirli bir Bayram oldu :)) tanrim bundan sonra ki Bayramlari da ayni hayirlarla bezesin insallah .. insallah herkes icin öyle olur.
Bu arada Bayramda ücüncü ev Baklavasi denemesini yaptim ve inanilmaz bir Baklava cikti ortaya, hayatimda öyle Baklava yapabilecegimi tahmin bile etmezdim desem yeridi, fotoda da göründügü gibi :))) kendimle gurur duyuyorum :)
Tarifi Mutfak Penceresinin sitesinden aldim, burdan ulasabilirsiniz: Baklava tarifi 
Böyle alti üstü citir citir kizardi ve ortasi yumusacikti ve tadi inanilmazdi, tadina bakan herkes bu Baklavayi benim yaptigima inanamadi, o kadar iyi oldu yani :) Annem buradan sana tekrar tesekkür etmek istiyorum, bana bildigin herseyi ögretip, bana mutfak askini asiladigin icin ..

Yeni mutfak projem cifte kavrulmus Lokum :) dün ilk denememi yaptim ve berbatti, ama yilmadim, bugün tekrar deniycem. Normal lokumdan farki nedir henüz anlayamiyorum, acaba cifte kavrulmus adini hem findigin hemde kullanilan nisastanin kavrulmus olmasindan mi aliyor? tam olarak nasil yapildigini bilmiyorum ama dünki deneme gercekten kötüydü, bir kilo seker heba oldu, bir türlü sertlesip sakiz kivamini almadi, 3 saat kaynatmama ragmen, sertlessin diye sonradan tekrar nisasta ilave ettim ama bi ise yaramadi. Bugün nisastayi kavurup bi de bu sekilde deniycem, sanki bu sefer olacakmis gibi bir his var icimde :)
Basarili olursam mutlaka daha bu aksam bildiririm!

Simdilik hoscakalin ve hayatin her an bir sürprizle sizi sasirtabilecegini unutmayin! hakkat öyle yahu :)